Schamhart Projectmanagement

Projectleider - Controller - Coach/adviseur

  • Home
  • Aanbod
  • Projecten
  • Referenties
  • Over Arjen
  • Contact

Projectleider Europees project ACCEPT

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we energie zoveel mogelijk gebruiken op het moment dat die opgewekt wordt? Dat gaan we onderzoeken in het Living Lab. Tijdens het project zoeken we samen uit hoe we dit kunnen vormgeven, zonder dat het wooncomfort van de huishoudens afneemt. Dit initiatief maakt deel uit van het door de EU gefinancierde ‘H2020-project’: ACCEPT.

Doel van het ACCEPT-project is om een digitale toolbox te ontwikkelen waarmee energie-coöperaties innovatieve digitale diensten kunnen aanbieden. Op deze manier kunnen we financieel voordeel realiseren voor alle betrokkenen. Voor gebruikers, voor coöperaties en voor de BV Nederland.

Het ACCEPT-project loopt op vier proeflocaties. Naast de wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg, ook in Griekenland, Spanje en Zwitserland. Het overdekte laadplein van Vrijstad Energie en de warmtepomp van Thermo Bello zijn ook onderdeel van het project.

Voor het project plaatsen we bij deelnemers slimme schakelaars op apparaten die veel stroom gebruiken, zoals boilers, boosters en warmtepompen. Deze schakelaars zorgen ervoor dat de apparaten aangezet worden op het moment dat er veel aanbod is van energie.

Meer informatie over het project is te vinden via deze link.

Projectleider nieuwbouw Caetshage

Net even buiten de oude kern van Culemborg ligt Stadsboerderij Caetshage. Op een gebied van ongeveer 5 hectare groot, van oudsher het Heilige Land genoemd, vind je een biologische boerderij én een zorgboerderij. De stichting Caetshage is verantwoordelijk voor het geheel.

Ondertussen is uitbreiding gewenst. De succesvolle bakkerij Kruim zoekt een landingsplaats en ook de horeca groeit uit z’n voegen. In nauw overleg met de gemeente zoeken we naar een passende uitbreiding van de bestaande bebouwing.

Projectleider zonneproject Den Heuvel

Voor Coöperatie Vrijstad Energie realiseerde ik een uniek zonneproject bij Stal Den Heuvel in Culemborg. De daken zijn gesaneerd van asbest. Daarop zijn 1.065 zonnepanelen geplaatst. Daarnaast staan er 940 panelen rechtop in een veld. Ruim 100 inwoners van Culemborg zijn deelnemer aan Zonneproject Den Heuvel.

Eigenaar Gijs de Raad wist me te vinden na andere succesvolle projecten in Culemborg en was erg gedreven om dubbel landgebruik te verzekeren. Bij de veldopstelling staan de panelen rechtop, met een tussenruimte van 5 tot 6 meter. Zo blijft de weide bruikbaar voor vee of het verbouwen van gewassen, terwijl er ook duurzame energie wordt opgewekt. Een primeur in Nederland! Door de oost-west opstelling wordt de stroom met name in de ochtend en de middag opgewekt. Op die manier mijden we de piek wanneer alle zonprojecten stroom leveren en de prijs erg laag is. Zie ook mijn optreden bij het webinar van RVO over oplossingen voor de congestie op het elektriciteitsnet.

Oplevering: 15 augustus 2022.
Officiële opening: 15 september 2022 vanaf 13:30 uur.

Een artikel in de Gelderlander over de bouw kan je vinden via deze link. Inhoudelijke informatie staat op deze site. Foto is van William Hoogteyling.

Projectleider zonnedak/laadplein Culemborg

Aan het Jan Wolkershof in Culemborg realiseerde Coöperatie Vrijstad Energie een uniek project. Niet eerder werd er door een coöperatie een zonnedak met een laadplein gerealiseerd.

Het zonnedak bestaat uit een onderconstructie boven een openbare parkeerplaats met daarop 784 panelen. Totaal vermogen is 235.000 Wp. Hieronder legde de coöperatie een laadplein aan waar initieel zes elektrische auto’s tegelijk kunnen opladen. Het laadplein is opschaalbaar naar achtentwintig laadpunten.

Vanaf de concept-fase ben ik bij het project betrokken. Een enthousiaste projectgroep startte met buurtgenoten en aangevuld met specialisten op met name technisch gebied. Grote betrokkenheid ondervond het project bij de gemeente Culemborg die alle beschikbare expertises inzette om het tot een succes te maken. Gezien het vernieuwende karakter kreeg het project subsidie van de provincie Gelderland en het Regionaal Investeringsfonds. Ook de gemeente kende het project een aanmoedigingsprijs toe. Het overgrote deel van de investering werd opgebracht door circa 90 Culemborgers die graag geld leenden aan dit vernieuwende project.

Oplevering: 15 mei 2019.
Officiële opening: 22 mei 2019 vanaf 16:00 uur.

Een artikel in het AD over de bouw kan je vinden via deze link. Inhoudelijke informatie staat op deze site. Foto is van Amar Sjauw En Wa.

Secretaris Stichting Watertoren Culemborg

In het hart van de beroemde duurzame ecologische wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg staat de oude watertoren en het oude pomphuis van Vitens. Deze gebouwen staan in het waterwingebied en hebben sinds 2005 geen functie voor waterwinning. De watertoren is ontworpen door Visser & Smit Hanab en gebouwd in 1911. De watertoren heeft een hoogte van 35 meter en heeft een waterreservoir van 200 m³. In 1972 is de toren gerenoveerd waarbij de stenen bovenbouw is vervangen door een aluminium wand. De watertoren is er daardoor, naar de mening van menig Culemborger, niet fraaier op geworden.

Sinds 2011 ben ik vanuit Stichting Watertoren Culemborg bezig om de herbestemming in goede banen te leiden. Dit begon met het verkoopproces van de watertoren waarbij we samen met Vitens een lijst van eisen en wensen hebben opgesteld waaraan gegadigden en hun voorstellen moesten voldoen. Parallel organiseerden we bijeenkomsten om de Culemborgers hierbij te betrekken. Uiteindelijk is de watertoren verkocht aan een particulier die er wil gaan wonen. Om de restauratie van de watertoren te bekostigen is de bouw van een aantal huizen voorzien. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

De verkoopbrochure met alle details over de watertoren is in eigen beheer ontwikkeld en is te bekijken via deze link. De website van de stichting is sinds 1 juli 2022 off-line.

Projectleider Windwinning Culemborg

Coöperatie Vrijstad Windwinning realiseert binnen de gemeente Culemborg een aantal windmolens. Samen met Eneco.

Ten behoeve van dit project is door de gemeente eerst de Windvisie vastgesteld om in te dienen voorstellen te kunnen toetsen. Van belang hierbij is dat niet alleen de lasten, maar ook de lusten ten goede komen aan Culemborg en de Culemborgers. Hiertoe hebben we het voor Nederland unieke model “Eerlijk delen” ontwikkeld. Hierbij verdelen de grondeigenaren de grondvergoeding over de omwonenden (20%), de grondeigenaren met een windturbine (schadeloosstelling) en alle eigenaren/pachters met grond in het gebied.

Veel energie is gestopt in het komen tot samenwerking in het gebied. Erg boeiend hoe zo’n proces loopt en uiteindelijk leidt tot een resultaat waarin iedereen zich kan vinden.

In oktober 2018 hebben Culemborgers kunnen kijken naar enkele mogelijke opstellingsvarianten. Om de varianten te objectiveren was er een soort kleine Milieu Effecten Rapport (MER) gemaakt met onderzoeken naar effecten op het vlak van geluid, slagschaduw, natuur en landschappelijke inpassing.

Vervolgens is een principeverzoek bij de gemeente ingediend en inmiddels goedgekeurd. Via de Notitie Reikwijdte en Detail die eind mei 2019 ter inzage kwam, startten de onderzoeken voor het MER waar we een jaar mee bezig waren. Inmiddels heeft de gemeenteraad aanvullende kaders gesteld en beraden we ons op een aangepast plan.

Parallel heeft Vrijstad Windwinning een lening gekregen van de provincie Gelderland om de verschillende onderzoeken te financieren.

Meer informatie over dit project via deze link.

  • 1
  • 2
  • Volgende »

Arjen’s kwaliteit om met kritische blik een financiële analyse van de haalbaarheid van het project te maken en tegelijkertijd in mogelijkheden te blijven denken, is niet in geld uit te drukken.

Marieke Verschelling, MENSENKIND

Contact

Schamhart Projectmanagement

06-21538668

a [@] schamhart.com